Dirkje Postma Talent Award

Mirjam Kool ontving voor haar onderzoek naar sarcoïdose de Dirkje Postma Talent Award. Bij sarcoïdose vormen zich ophopingen van ontstekingscellen vooral in de longen. Soms gaan die niet meer weg. Mirjam Kool wil met haar onderzoek uitvinden waarom dat zo is en zo de sleutel vinden voor een betere behandeling.

Kool: “Natuurlijk hoopte ik stiekem dat ik zou winnen, maar ik had het niet verwacht! Ik ben een groot bewonderaar van Dirkje Postma en daarom extra trots dat ik deze prijs krijg. Maar het is vooral heel belangrijk voor mensen met sarcoïdose. De ziekte komt namelijk niet heel veel voor, waardoor het lastig is om geld te krijgen voor onderzoek. Met deze prijs kunnen we hard aan de slag, zodat we straks beter begrijpen wat er precies misgaat bij sarcoïdose. En nog belangrijker: hoe we deze longziekte het beste kunnen behandelen.”

De Dirkje Postma Talent Award richt zich op jonge talentvolle onderzoekers. Het Longfonds wil hen stimuleren om onderzoek te doen naar longen. Met deze subsidie van € 200.000 kunnen ze bijvoorbeeld een eigen vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen. Zo helpt het Longfonds hen met de volgende stap in hun wetenschappelijke carrière. Het stimuleren van talentvolle onderzoekers komt het longonderzoek in Nederland ten goede.